U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

WECK markt  15 oktober, LANDGOED MENSINGE IN RODEN

 

aanvang 11.00 uur tot 17.00 uur 

 

Op zondag  15 oktober  vindt er op Landgoed Mensinge de jaarlijkse Weckmarkt plaats. Oude methoden als wecken, indikken en pekelen lijken een revival door te maken. Op zo’n beetje elke kookblog die ertoe doet is wel te lezen hoe het moet, en het is dan ook niet verrassend dat steeds meer jonge huismannen/-vrouwen deze methodes opnieuw ontdekken.

 

Het stoffige imago is eraf, nu duurzaamheid hip is zijn ook deze oude voedsel-bewaarmethodes modern. Gelukkig is het ‘lekkere wecken’ ook nog eens niet moeilijk.

 

Wecken is als culinaire traditie toegevoegd aan de Unesco-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed.  Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum heeft zich hiervoor sterk gemaakt.  Daarom staat het wecken in Roden nu ook op de Nationale Lijst.

 

Om dit feit te vieren organiseert de Havezate Mensinge haar jaarlijkse Weckmarkt onder de titel Van oude garde naar nieuwe geweckt De markt vindt plaats op het voorterrein van Havezate Mensinge en op het terrein tussen en de Cuisinerie. Zo ontstaat er een mooi atrium.

 

De weckmarkt geeft een overzicht van een aantal oude conserveringstechnieken zoals wecken, inmaken, roken, likeur stoken, kaas maken en stroop stoken. Daarnaast besteedt de markt aandacht aan de bewustwording van smaak, gebruik van eerlijke producten, tijd voor(h)eerlijk eten, informatie overdracht(lezing) en dat alles in een passende omgeving op Landgoed Mensinge.

 

In de Landskeuken vindt u alle informatie over het wecken en houdt …………... haar weck spreekuur en is er aandacht voor een van oude garde naar nieuw geweckt .  Deelnemers krijgen de opdracht van groente of fruit een kunstzinnig ontwerp te maken en dit in te wecken. Een deskundige jury beoordeelt de kunstwerken op ontwerp en smaak. De winnaar krijgt een toepasselijk prijs. U kunt zich aanmelden  via info@mensinge.nl

 

De inzendingen worden in Roden geëxposeerd en beoordeelt tijdens de weckmarkt.

 

De Weckmarkt is tegen een entreeprijs van  4,50 toegankelijk en geopend van 11.00 – 17.00 uur.

 

Tijdens de Weckmarkt is de Landskeuken , vrij toegankelijk. Havezate Mensinge is deze dag te bezoeken tegen een gereduceerd tarief van € 2,50.

 

Informatie: Carolina Verhoeven

 

 ******** Nieuw Thema 2017 kijk op www.500jaarooststellingwerf.nl 

Gemeente Ooststellingwerf 500 jaar 2017 Boerestreek met kookmuseum 22 oktober  2017

De culinaire levensloop van de mens, van wieg tot graf, van voorjaar tot winter en van zaaien tot oogsten.

 

 

 

Een greep uit de vele exposities die in 2016 gerealiseerd zijn.

Het Wieringer menu 2016, Ezinge

 In samenwerking met collega Tine van der Leur, Landskeuken

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing Leuven, Bokrijk Belgie ,Carolina Verhoeven, drijvende kracht achter de erkenning van het wecken als Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Illustreerde het belang van de collecties en de erfgoedobjecten gelinkt met dit ICE. Ze kunnen makkelijk ingezet worden in het activeren van een bredere erfgoedgemeenschap. Dertig jaar interviewen leverde tal van verhalen op over erfgoedobjecten en tradities. Heel wat van die verhalen, en ook sommige objecten uit de verhalen, kregen een plek in De Landskeuken. Op die manier is De Landskeuken een museum waar je kan ruiken en proeven. Het wil de tradities rond voedsel op een creatieve manier bij het grote publiek in binnen- en buitenland brengen.

Kennis en nieuwe creatieve ideeën verder verspreiden

 

 

 

                                                 

                                                                  

                                 Kaaslust Veenhuizen : 2016

 Slot Zuylen 2016                      Stilleven met kazen, Floris Claesz. van Dijck, ca. 1615

 

 Carolina Verhoeven: Kasteel Amerongen expositie

 Specialist in het conserveren van voeding.
Organiseren van evenementen -trainingen en exposities.

Development and support related to organic farming-