U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 Auteur Carolina verhoeven

 Wecken een begrip, mijn moeder vweckte ook

1998

 

 

 

 

 

 

Alleen de geur blijft hangen
 

Herinneringen aan een eetmoment

Uitgever: Migg
9789080821248
Dit rijk geïllustreerde boek zal ongetwijfeld het stempel krijgen van Culinair erfgoed. En terecht. Het Culinair Historisch Kookmuseum in Appelscha heeft, na een geslaagde oproep om reacties, ruim zes jaar persoonlijke herinneringen aan een eetmoment verzameld. Dat heeft een schat aan kostelijke verhalen en recepten opgeleverd. Met als resultaat een boek dat vele auteurs telt uit heel Nederland. Zij tekenden historische ervaringen op over onvergetelijke eetmomenten tijdens de oorlog, feestdagen en bijzondere familiegebeurtenissen zoals geboorten, huwelijken en overlijden. Compleet met bijbehorend fotomateriaal.

Aan dit unieke, waardevolle boek is geen wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. Trends en traditie worden ingevuld vanuit overleveringen door de schrijvers. Levendig, emotioneel, traditioneel, verrassend en af en toe onthutsend. U vindt het allemaal in dit unieke boek, een document om te koesteren.
 

Auteur:
Carolina Verhoeven

Het bereiden van ijs en de historie hiervan zijn twee passies van
Carolina Verhoeven – eigenaar van het Culinair Erfgoed Centrum
Hoe kwam het consumptie-ijs naar Nederland en
hoe werd het hier opgepikt; hoe werd ijs door de eeuwen heen bereid
en welke toepassingen waren er? Deze aspecten zijn terug te vinden in IJs,
ambachtelijk ijs bereiden. Een unieke verzameling ijsrecepten, ijshistorie en schitterende illustraties.
 
 
 
 
 
Auteur: Harrie Ernst
Nederlandstalig
112 pagina's
9789080821224 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Eten en drinken behoren tot de basisbehoeften van de mens. Zonder kunnen we immers niet? Maar het consumeren van voedsel en drank is niet alleen noodzakelijk om te overleven, het kan ook een feest zijn dat het leven een stuk veraangenaamt. Door de eeuwen hebben beide aspecten in de Friese huishouding altijd een belangrijke rol gespeeld. Dit boek gaat daar uitgebreid op in.

Recensie

Het tijdschrift Friesland Post publiceerde artikelen over seizoengebonden Friese volksgebruiken en daarbij behorende culinaire genoegens. Dit boek geeft informatie over o.a. eieren, vlier, boter, lams- en schapenvlees, honing, kaas, rogge, konijn, aardappelen, boekweit enz., en schetst de geschiedenis van het gebruik en de ontwikkelingen daarvan. De recepten zijn van Carolina Verhoeven die in Appelscha een Culinair Historisch Museum en kookschool heeft. Deze informatie wordt afgewisseld met artikelen over de jaargetijden en met 'Wetenswaardigheden': korte informatieve, soms grappige stukjes over de gevolgen van noodweer in de afgelopen eeuwen, verslagen van reizigers over Friesland, historische gebeurtenissen enz. Het boek werd royaal geillustreerd met o.a. vele oude foto's uit het weekblad 'Fan Fryske Groun' (jaargangen 1926-1939), reproducties en actuele kleurenfoto's van gerechten, producten, evenementen enz. Het biedt aantrekkelijke, afwisselende informatie en eenvoudige recepten, maar niet met Fries gedistilleerd. Met een register op plaatsnamen en een beknopte literatuurlijst. Geen receptenregister.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ernst , Harry . [ isbn 9789080674202 ]
 
 
 Fan Fryske Grun . ( De friese eetcultuur met streekproducten . De rijke Friesehistorieen het hedendaagsegebruik van streekprodukten met recepten van ruim 30 friese topkoks . ) De Friese bodem heeft ons veel te bieden.
Het huidige tijdsbeeld wordt verrijkt met een schat aan historische informatie en recepten uit Kostelijk Fryslan, een eerder door ons gepubliceerde bundel, samengesteld door auteur en journalist Harrie Ernst en Carolina Verhoeven, van de Academie Culinaire Historie.
 
De Friese eetcultuur Fan Fryske Grün verdient een plek in de boekenkast  van iedereen die geïnteresseerd is in koken, historie en streekproducten
 
 
 

Afbeeldingsgalerie