U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Voorjaar 21 mei  op landgoed Mensinge Havezate 2018

 

HAVEZATE MENSINGE

Roden

Contact

050 1501 50 30

www.mensinge.nl

 

Adres

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

 
 

Havezate Mensinge heeft nog zijn originele inrichting en is te bezoeken, net als het omringende park. Het rechthoekige huis heeft twee lagere zijvleugels. Alle vertrekken in het hoofdhuis komen uit op een lange gang. Het huis is aan drie zijden in het water gelegen en heeft een voorplein met twee bouwhuizen. Al in 1225 wordt een Menso de Rode genoemd, die mogelijk de eerste eigenaar en de naamgever van het huis Mensinge was. Het huis zelf komt pas in 1381 in de bronnen voor als versterkt huis, dat in de eeuwen daarna in handen is van verschillende families. Vanaf 1485 is Mensinge in handen van de machtige Groningse jonker Onno van Ewsum, die het inricht als een lustslot. In de strijd met de Groningers werd het huis tweemaal verwoest. Telkens weer opgebouwd, stamt het oudste deel van het huidige huis uit de zestiende eeuw. In 1721 verkocht een verre nazaat van Onno Mensinge, waarna bij een verbouwing het rechtergedeelte van het huidige huis aan het oudere linkerdeel werd toegevoegd. Haaks op het huis verrezen twee lagere vooruitstekende vleugels, terwijl het huis zelf een lange gang kreeg waarop zes kamers uitkwamen. Deze verbouwing betekende helaas de financiele ondergang van de nieuwe eigenaar. 
Via via kwam het in handen van Jan Wilmsonn Kymmell, de schulte van Roden. Het huis bleef in bezit van diens familie tot 1985. Intussen was het interieur gemoderniseerd en de boerderij bij het huis afgebroken en vervangen door een koetshuis met stal en een koetsierswoning. Nu is de gemeente Noordenveld, waarin Roden is opgegaan, eigenaar en exploiteert het huis als museum.